Σχετικά με τον Γιώργο Κανλή




ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΛΗΣ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ο Γιώργος Κανλής γεννήθηκε στην Μακρινίτσα Σιντικής−Σερρών.
Από μικρός ασχολείται με την ποίηση και τον στίχο, με αποτέλεσμα στο γυμνάσιο, να δημοσιευτούν τα πρώτα του ποιήματα από το περιοδικό, << Η Ζωή του Παιδιού >> . Η ποίηση του Γιώργου Κανλή διακρίνεται σε πανελλήνιους ποιητικούς αγώνες για την γλαφυρότητα και την ευαισθησία του στίχου.

Το 1974 σε μουσική του Αντρέα Αντρέου κυκλοφορεί δύο ποιήματα του σε μικρό δίσκο 45 στροφών, αφιερωμένο στο ολοκαύτωμα της Κύπρου. Τα δύο αυτά τραγούδια ερμήνευσε ο Γιάννης Δημητράς, (αποκάλυψη του Μάνου Χατζηδάκη). Ο δίσκος αυτός κυκλοφόρησε κάτω από την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδας και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Γερμανίας. Οι εισπράξεις διατέθηκαν υπέρ της Κύπρου.

Τα ποιητικά έργα που προέρχονται με το πέρασμα του χρόνου από την πένα του Γιώργου Κανλή γεμίζουν σιγά−σιγά το συρτάρι του.

Τον Μάιο του 1982 στο 6΄φεστιβάλ Μελβούρνης της Αυστραλίας οι στίχοι του Γιώργου Κανλή με τίτλο << Στους δρόμους του Κόσμου >> σε μουσική Αντρέα Αντρέου και ενορχήστρωση Χρήστου Ιωαννίδη, ερμηνεία της τραγου− δίστριας Μαργαρίτας, παίρνουν το χρυσό βραβείο.

Η μεγάλη του αυτή επιτυχία του δίνει, λίγους μήνες αργότερα, την δυνατότητα να υλοποιήσει τον πρώτο του μεγάλο δίσκο σε μουσική του Αντρέα Αντρέου με τον ομώνυμο τίτλο << Στους δρόμους του Κόσμου >>.

Τον Αύγουστο του 1982 ο Γιώργος Κανλής, διακρίνεται όλως ιδιαιτέρως, στους πανελλήνιους ποιητικούς αγώνες στους Δελφούς με το ποίημα που φέρει τον τίτλο << Ειρήνη >> .

Το 1985, κυκλοφορεί ο δεύτερος μεγάλος του δίσκος με αποκλειστικά δικά του ποιήματα, σε μουσική Μανώλη Χρυσο− στομίδη και Αντρέα Αντρέου.
Την ίδια χρονιά, εκδίδεται η ποιητική του συλλογή << Τα τραγούδια της Ειρήνης >> . Μια νέα ποιητική συλλογή του Γιώργου Κανλή με τίτλο << Ακουόγραμμα >> κυκλοφορεί το 1986 και ένα χρόνο μετά, το 1987, εκδίδεται το << Συλλείτουργο >>, το οποίο αποτελείται από δύο ενότητες.

Η πρώτη: << Το συλλείτουργο στην αθανασία της ψυχής >> μελωποιήθηκε και παρουσιάστηκε από τον συνθέτη Λευτέρη Αερόπουλο, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπου και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Το έργο αυτό, καθαρά κλασσικό, αποδόθηκε από το μουσικό εργαστήρι Σερρών με συνοδεία 48 μουσικών οργάνων και χορωδίας.

Τον Μάρτιο του 2001, ανέκδοτα ποιήματα του Γιώργου Κανλή, μελοποι− ούνται από τον συνθέτη Λίνο Κόκοτο και εκδίδονται σε CD απο την εται− ρεία FM Record με τον τίτλο << Τα όνειρα μας άσπρα >>. Στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, τον Δεκέμβριο του 2002, του απονέμεται από την Πανελλήνια ένωση λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.), το Β΄ Πανελλήνιο ποιητικό βραβείο γα το ποίημα του << Ύμνος και αίνος στη μάνα >>.

Οι νέες εργασίες που προέρχονται από την πέννα του Γιώργου Κανλή είναι οι ποιητικές συλλογιές με τίτλους << Ήχος και φως >> καθώς και οι << Εννιά μακαρισμοί,εννιά παρακλήσεις.... >>.

Ο Γιώργος Κανλής ζει και εργάζεται στο Aachen, μια ιστορική και γραφική πόλη της Γερμανίας, η οποια βρισκεται στο υψενικό τρίγωνο των κρατών Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου.

Είναι ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου και αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της ελεύθερης ώρας του στην ποίηση και τον στίχο, όπου επηρεασμένος πάντα από την Πατρίδα Ελλάδα, επεξεργάζεται με μεγάλη ευαισθησία και με τον δικό του τρόπο τα σύγχρονα ρεύματα της εποχής.

Τον Αύγουστο του 2014 σε μουσική του Ελληνοκύπριου μουσικοσυνθέτη Αντρέα Αντρέου και σε ποίηση του Γιώργου Κανλή εκδόθηκαν τρία cd για την Κύπρο, των οποίων οι εισπράξεις δόθηκαν για τον Εθνικό αγώνα.
Οι τίτλοι των cd είναι οι εξής:
1.Δεν ξεχνώ τη Κύπρο.
2. Επετειακά τραγούδια της Κύπρου
3.Κώστας Σμοκοβίτης,δεν ξεχνώ και τραγουδώ. Τα cd ερμηνεύουν,ο Κώστας Σμοκοβίτης,Γιάννης Δημητράς,Αντώνης Μιχαηλίδης, Νίκος Μακρόπουλος.Γεράσιμος Μπεκατώρος,Τζων Μοδινός και Μάριος Αρβανιτίδης.

Kαι έπεται η συνέχεια της καλλιτεχνικής μου δραστηριότητας πρώτα με τον γνωστό ανά το πανελλήνιο σολίστ του μπουζουκιού και λαϊκό συνθέτη Δημήτρη Χιονά απ΄ τον οποίο πρόσφατα μελοποιήθηκαν περί τα εξήντα τραγούδια, άλλα σε μορφή DEMO και άλλα θα συμπεριληφθούν στα καινούργια CD,των τραγουδιστών, Αντώνη Γκάτα από το Μόναχο,την Ειρήνη Τσεκούρα και τέσσερα τραγούδια στο CD του γνωστού παθολόγου και τραγουδιστή από την Κυπαρισσία του Μανώλη Σαπουντζή.

Στίχοι μου επίσης μελωποιήθηκαν και μελωποιούνται από δύο εξαίρετους νέους Έλληνες συνθέτες της διασποράς και συγκεκριμένα την Γερμανία και το Βέλγιο. Πρόκειται για τους Λευτέρη Σταμπούλογλου, καθηγητού μαθηματικών από το Βερολίνο και του Γιάννη Μανθόπουλου από το Sarlerua των Βρυξελλων, δείγματα των οποίων μπορείτε να ακούσετε στην διεύθυνση των youtube και στο όνομα Γιώργος Κανλής ή Iliator44.

Τέλος η τελευταία μου συνεργασία με τον συμπολίτη μου από την Θεσσαλονίκη και καθηγητή του Τεχνικού λυκείου Θεσσαλονίκης, τον Ξενοφώντα Τσίτο, ο οποίος μελωποίησε έξι τραγούδια μου.

ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ:
www.stixoi.info/kanlis
www.musicwave.gr/kanlis
www.kithara.gr/kanlis
www.youtube.com/user/iliator44
https://www.youtube.com/channel/UCBOuQf62LbkgOJvIL3Da12Q
www.mygreek.fm/el/artists/Kanlis-Giorgos